Wereldrecordraces 2023 op 28 mei in Apeldoorn met groot enthousiasme ontvangen

Deze wedstrijd werd voor het eerst georganiseerd op en rond het complex van Atletiekvereniging AV’34 in Apeldoorn.

De 18 deelnemers kregen allen op één dag alle klassieke Olympische hardloopafstanden voor de kiezen, in deze volgorde: 100m, 200m, 400m, 800m, 1500m, 5km, 10km en de marathon.

13 deelnemers wisten alle afstanden te voltooien, voor 5 viel het doek tijdens de marathon.

Glorieus winnaar met een behoorlijke marge werd Daan Oppenhuis uit Haarlem, gevolgd door Davied Meerstra uit Deventer en Tim Huisintveld uit Apeldoorn.

 

Deelnemers en publiek waren zeer enthousiast over dit evenement. Alle atleten zijn behoorlijk diep gegaan. Daar leed de vreugde niet onder, gezien de bijzonder amicale omgang bij de prijsuitreiking en medailleoverhandiging door Apeldoorns atletieknestor Roel Visser.

 

Gedurende de dag was het gezellig druk op de baan van Atletiekvereniging AV’34, waar speaker Wim van Beek weer als gebruikelijk goed in vorm was.

 

Hoe werd de winnaar bepaald?

De uitslag is opgemaakt volgens een vrij eenvoudig principe. De gelopen tijden op alle afstanden worden vergeleken met het wereldrecord, vandaar ook de naam van de wedstrijd.

Voor de 100 meter bijvoorbeeld levert een tijd van 15,00 seconden een factor op van 1,57 voor de mannen vergeleken met de 9,58 van Usain Bolt en voor de vrouwen  een factor van 1,43 vergeleken met de 10,49 van Florence Griffith. En bij de mannenmarathon geeft een tijd van 3 uur 20 minuten een factor van 1,65 in vergelijking met de 2 uur, 1 minuut en 9 seconden van Eliud Kipchoge.

Ieders acht afstandsfactoren worden bij elkaar opgeteld en weer gedeeld door 8. Degene met de laagste gemiddelde eindfactor wint. Er is een gemengd vrouwen- en mannenklassement.

 

Winnaar Daan Oppenhuis (Av Haarlem) sloot af met een factor 1,46. Davies Meerstra (Daventria) werd 2 met 1.54 en Tim HuisintVeld (AV ’34) derde met 1,55 Voor de wat langzamere atleten liep deze factor op tot boven de 2, nog steeds een prestatie van formaat.

 

De organisatie en sponsoring werd verzorgd door RunX Apeldoorn, Isokin, CostPerform en AV’34.

De organisatie denkt na over een volgende editie en zal informatie daarover tijdig naar buiten brengen.

Zondag28mei8 afstanden Zondag28mei8 afstanden