Zorgen en kritiek rond groter en duurder zwembad in Apeldoorn

Uit de Stentor 30 maart 2023/Foto Maarten Sprangh

Door JOHANNES RUTGERS

Wie gaat de kosten betalen van een groter zwembad in Apeldoorn? Die vraag leidt tot zorgen bij zwemmers en kritiek in de lokale politiek. De kwestie zorgt ook voor enige verbazing, want wie wil dat grote bad eigenlijk?


Aan de Vlijtseweg, ongeveer tegenover de grote Dekamarkt, gaat een nieuw zwembad verrijzen. Dat vervangt de Sprenkelaar, het bad in Zevenhuizen, dat technisch op is.

Over de indeling van het nieuwe bad is herhaaldelijk gesproken. In april 2021 koos de gemeenteraad voor een opzet met onder meer een 25 meter-wedstrijdbad van acht banen; groter dan het bad van de Sprenkelaar. Vorig jaar is de discussie heropend. Een aantal partijen stelde voor alsnog te kiezen voor een nóg groter complex. Dit vanuit het idee dat er inmiddels behoefte is aan nog meer zwemwater en dat Apeldoorn ook nog eens groeit. Burgemeester en wethouders hebben nu een opzet op tafel gelegd. Daarin wordt uitgegaan van een bassin van 50 meter lengte, dat met een schot opgedeeld kan worden in twee baden van 25 meter.

Gisteravond besprak de politiek dat plan. Opvallend daarbij was dat een aantal mensen uit de lokale zwemwereld aangaf graag meer water te zien komen, maar niet per se zo’n groot bad in deze vorm nodig te hebben. Volgens onder andere zwemvereniging Aquapoldro zitten daar zelfs wel wat haken en ogen aan.

Voorzitter Ritsert Flim vreest daarbij dat een groter bad kan leiden tot hogere tarieven voor gebruikers. Want de nieuwe opzet kost 40 miljoen euro, dat is 16 miljoen euro meer dan het eerst gekozen plan. Daarboven is er jaarlijks 1 miljoen euro extra nodig voor de exploitatie. Waar dat geld vandaan gaat komen, is nog niet helder.

 

Kritisch

Wethouder Peter Messerschmidt (Lokaal Apeldoorn) stelde gisteren verder dat 30 procent van die extra kosten niet aan het bassin van olympische lengte zijn toe te schrijven. Maar aan andere wijzigingen ten opzichte van het vorige plan, zoals het doelgroepenbad, dat nu ook iets groter is getekend.

Oppositiepartijen zijn hoe dan ook zeer kritisch op die extra kosten. Met name CDA, D66 en PvdA hebben daarbij veel vragen bij de noodzaak van het 50 meter-bad. ,,Weinig ambitieus’’, noemt de VVD die houding. ,,Realistisch’’, is het antwoord van de PvdA, wijzend op grote financiële onzekerheden die de gemeente vanaf 2026 wachten.

Volgens de oppositie is er op een creatieve manier naar de behoefte aan 50 meter toegerekend. Ook is er ergernis over het feit dat een besluit na anderhalf jaar ter discussie wordt gesteld.

Voor het blok gezet

Naast VVD zijn ook coalitiepartijen SP, GroenLinks en Lokaal Apeldoorn voor het nieuwe plan. SGP, de vijfde coalitiegenoot, heeft nog duidelijke twijfel. ,,Ik voel me een beetje voor het blok gezet’’, zegt raadslid Henk van de Weerd. Er is haast, omdat de Sprenkelaar op z’n laatste benen loopt. Het nieuwe bad zou in 2027 open moeten.

De SGP had graag de keus voor een variant die minder ambitieus is. De partij hikt aan tegen de kosten en heeft principiële moeite met het idee dat er misschien topsportwedstrijden - of in elk geval grotere wedstrijden - gehouden gaan worden in het bad. ,,Die zijn vaak op zondag.’’

Mogelijk zal daarom, als binnenkort wordt gestemd, steun nodig zijn van een oppositiepartij om het plan aangenomen te krijgen.