Vereniging in nood krijgt steun

Geldpotje met 1 miljoen euro/ uit de Stentor van 4 februari 2023 door Walter van Zoeren/Foto van Maarten Sprangh

Sportverenigingen, culturele instellingen, scoutingclubs en buurt- en dorpshuizen hebben door verschillende crises moeite het hoofd boven water te houden. De gemeente Apeldoorn stelt daarom een bedrag van maximaal 15.000 euro per vereniging beschikbaar om de sport, kunstvorm of andere maatschappelijke bezigheid voor de meeste mensen toegankelijk te houden. In totaal wordt in 2023 een miljoen euro vrijgemaakt.


De hulp is volgens wethouders Sunita Biharie (breedtesport) en Peter Messerschmidt (cultuur) alleen vastgesteld voor 2023 en eenmalig in dit jaar voor het verenigingsleven. Het betreft een vangnetconstructie voor verenigingen die niet in aanmerking komen voor andere, reeds bestaande regelingen.

Toch is de nood hoog. ,,We hoorden steeds vaker dat het verenigingsleven hulp nodig heeft”, zegt Messerschmidt. ,,Soms via het platform Amateurkunst Apeldoorn, soms de Sportraad en in andere gevallen rechtstreeks van een vereniging. De nood is hoog, energieprijzen gaan door het dak en kosten stijgen explosief. Het voortbestaan van verenigingen kwam in het geding, of op zijn minst werd gesteld dat de contributie voor de leden flink omhoog zou moeten.”

Zelfredzaamheid

En juist dat wil de gemeente Apeldoorn voorkomen, benadrukt Biharie. ,,Bovendien past het prima in het beleid dat we hebben vastgesteld als college. Samenwerken en duurzaamheid zijn heel belangrijk voor ons. We willen verenigingen helpen, maar ook zorgen dat ze zelf stappen zetten naar zelfredzaamheid. Wij hebben het dan ook altijd over de vis en de hengel.”

Dus daarom nu die eenmalige steun, vult Messerschmidt aan. ,,We willen duurzaamheid stimuleren en roepen iedereen op actief mee te denken op dat gebied en actie te ondernemen. Als je in de Hoofdstraat loopt en je ziet de deuren van winkelpanden nu gesloten zijn, terwijl ze wel open en in bedrijf zijn, is dat al goed. Met de deuren open vloeit veel warmte weg”, geeft hij als voorbeeld. ,,Kijk dus vooral ook wat je als vereniging zelf kunt doen.”

Natuurlijk biedt de gemeente Apeldoorn dan wel kennis aan. Biharie: ,,We denken graag mee met initiatieven of helpen met het bewandelen van de juiste wegen. Op sportgebied kan de Sportraad ook heel goed helpen, bij de cultuur bijvoorbeeld het Platform Amateurkunst Apeldoorn.”

Toets

Snelheid is gewenst, merken de wethouders, die daarom de nieuwe regeling snel ter beschikking stellen. Verenigingen kunnen zich vanaf 15 februari aanmelden via de gemeentesite. Dat kan tot en met 29 maart. ,,We denken met maximaal 15.000 euro per vereniging zo’n 98 procent van de problemen af te kunnen dekken”, zegt Messerschmidt. Elke vereniging ondergaat dan een kleine toets, om te kijken of ze binnen het profiel van het verenigingsleven valt. ,,En om te kijken of ze niet in aanmerking komen voor een andere regeling die nog niet aangesproken is. We gaan geen dubbele regelingen faciliteren. En ook geen heftige onderzoeken doen. Door toetsing vooraf kan de subsidie direct worden vastgesteld. De nood is hoog, vandaar de snelheid.”

In de begroting van de gemeente is een bedrag van 10 miljoen euro opgenomen voor het bredere vraagstuk op ondersteuningsgebied, stellen de wethouders. De miljoen euro die voor het verenigingsleven is gereserveerd, is ook voor een deel geld dat de provincie Gelderland beschikbaar stelt.

energiesubsidie energiesubsidie