Verhalentafel CODA: sport en spel in Apeldoorn

Wielrenner Louise de Fielietaz Goethart foto CODA Beeldbank/Zwemwedstrijden in het Boschbad 1948 foto A.C. Stokhuyzen

Meer bewegen, vaker sporten: in januari zijn die goede voornemens nog vers. De Verhalentafel van donderdagmorgen 26 januari in CODA Bibliotheek haakt daarop in met het thema sport en spel. Gespreksstof genoeg, want Apeldoorn heeft een rijke sportieve historie. Bovendien kent de stad ook nu een bloeiend sportleven. Schuif aan en praat mee over sport en spel van toen en nu. Over winst en verlies, over topsport en amateurclubs, over sportcomplexen die in de tijd zijn opgelost of nog altijd bestaan. In een informele sfeer worden herinneringen opgehaald, gedeeld en vastgelegd. Er is (historisch) beeldmateriaal aanwezig om het gesprek op gang te brengen.

Een echte voetbalstad

Voetbal is van oudsher een populaire sport in Apeldoorn. Zo is Robur et Velocitas (kracht en snelheid), opgericht in 1882, niet alleen de oudste club van Apeldoorn en Gelderland, maar ook een van de oudste in het land. Voetbalhelden heeft Apeldoorn eveneens voortgebracht. Van Ben Stom (1886-1965) tot hedendaagse bekende namen als Edward Sturing en Peter Bosz, beiden oud-profvoetballer en trainer. Atlete Marije van Hunenstijn haalt regelmatig de sportpagina’s van vandaag, maar wie kent nog schaatsster Ans Schut (Olympisch goud in 1968)? Of heeft wel eens gehoord van wielrenner Louis de Fielliettaz Goethart, rond 1900 ook de oprichter van de eerste Apeldoornse wielerclub?          

Van wielerbaan tot Boschbad

Ook over meer of minder bekende sportaccommodaties gaat het aan de Verhalentafel. Omnisport Apeldoorn is een hedendaags icoon van (top)sport in Apeldoorn, maar er zijn ook accommodaties met een lange geschiedenis. De monumentale tribune van voetbalclub AGOVV staat nog fier overeind en de ‘rood-gelen’ van CSV Apeldoorn zijn nog altijd trots op het karakteristieke balkon van hun clubgebouw. En kent u nog de wielerbaan aan de Orderparkweg  - geopend in 1950 - van de wielervereniging De Adelaar? Of deed u als kind juist fanatiek mee aan de straatvoetbalcompetitie in uw buurt? En was u in de zomer vaak in het Boschbad te vinden? 

Kom uw herinneringen en verhalen over sport en spel in Apeldoorn vertellen en delen op 26 januari in CODA Centrale Bibliotheek, van 10.30-12.00 uur. Deelname is gratis.

We horen graag vooraf of u naar deze Verhalentafel wilt komen. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar Mirjam van Weert - Timmerman m.timmerman@coda-apeldoorn.nl (mailto:m.timmerman@coda-apeldoorn.nl)

De Verhalentafel is een initiatief van CODA Archief.

Wielrenner R.L. (Louis) de Fielietaz Goethart 1897 Foto CODA Beeldbank Wielrenner R.L. (Louis) de Fielietaz Goethart 1897 Foto CODA Beeldbank
Zwemwedstrijden in het Boschbad, 1948 Foto A.C. Stokhuyzen Zwemwedstrijden in het Boschbad, 1948 Foto A.C. Stokhuyzen