Hoe zorg jij voor een veilige sportclub?

Preventie en afspraken maken is de beste verdediging. Laat op je website en op je club zien dat je een actief beleid hebt. Zo weet iedereen wat jullie van elkaar verwachten én wat te doen als het toch misgaat. 

Verantwoordelijkheid en besturen

De bestuurder van een vereniging is verantwoordelijkheid voor álle leden van de vereniging én de bezoekers. Een heel belangrijke taak dus die men daar op zich neemt. Dat betekent ook dat we bestuurders aan normen en waarden houden om een goed bestuurder te kunnen zijn. De Code Goed Sportbestuur biedt een kompas voor integer en maatschappelijk verantwoord bestuur. Het gedeelde fundament op basis waarvan de sportsector wil functioneren. Zo zorgen we met elkaar voor een veilige, eerlijke en vitale sportomgeving waar iedereen zich thuis voelt. Van alle sportorganisaties in Nederland wordt verwacht dat zij aan de Code voldoen. Zo dragen zij bij aan hun eigen legitimiteit en de integriteit van de sportsector. Aan de hand van de vier essentiële principes verantwoordelijkheid, democratie, maatschappij en transparantie geven sportorganisaties via de Code invulling aan sterke en bewuste besturen met een heldere koers. Kijk in de Code Goed Sport Bestuur (https://nocnsf.nl/goed-sportbestuur/code-goed-sportbestuur) voor handreikingen. 

 

Wat kan jouw verenging op de website laten zien?

- Het beleid dat ervoor zorgt dat sporten op jouw club veiliger wordt.

- Welke afspraken zijn er gemaakt? 

- Wat zijn de huisregels? Welke gedragsregels gelden er bij jouw club?

- Waar kun je een melding maken als het misgaat? Wie is de contactpersoon? Ga naar meer iinformatie over melden. (https://centrumveiligesport.nl/een-melding-maken/wie-kan-melden)

- Hoe ondersteunt je vereniging degenen die meer willen leren over grensoverschrijdend gedrag? 

- Heeft de verenging het afgeven van een VOG verplicht gesteld voor alle vrijwilligers en professionals? Waarom willen ze dat? Ga ook naar meer informatie over het aanvragen van een VOG (https://centrumveiligesport.nl/preventie/tools-en-informatie/verklaring-omtrent-gedrag-vog)