Natuurinclusief sporten en bewegen/inspirerende voorbeelden en subsidie aanvragen

Natuurinclusief sporten en bewegen/ins

Gemeenten en sportclubs stimuleren om hun sportparken meer natuurinclusief en klimaatadaptief in te richten. Dat is het doel van het inspiratiedocument ‘Natuurinclusief sporten en bewegen’ van provincie Gelderland, NOC*NSF en de Gelderse Sport Federatie. “Een natuurinclusief sportpark is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor de sporters”, zegt Bob Thomassen, projectleider sportinfrastructuur bij NOC*NSF. 

Oplossing ligt in de natuur

“Op veel sportparken krijgt de natuur steeds minder de ruimte vanwege het onderhoudsgemak. Dat levert allerlei problemen op, zoals hittestress en wateroverlast. De oplossing voor deze problemen ligt in de natuur, door bijvoorbeeld meer bomen te planten. Of vogels aan te trekken die ongedierte uit de grasmat eten”, legt Thomassen uit. “Bovendien blijkt uit onderzoek dat sporten in een natuurlijke omgeving beter is voor je mentale gezondheid.”

Provincie Gelderland is koploper 

“10 jaar geleden was provincie Gelderland de eerste provincie die zich inzette voor verduurzaming van sportaccommodaties. Inmiddels zien we dat dit door heel het land gebeurt. Ook op het gebied van natuurinclusief sporten is Gelderland koploper”, zegt Thomassen. “Samen met provincie Gelderland en de Gelderse Sport Federatie werken we aan meer biodiversiteit op de sportparken. Als branchevereniging van 77 sportbonden en 22.000 sportverenigingen, kunnen we dit thema ook landelijk op de kaart zetten.”

Subsidie voor vergroening sportpark

Gemeente Nijmegen ontving recent een subsidie van de provincie voor het vergroenen van Sportpark Oscar Carré. “Mede daardoor kunnen we dit sportpark omtoveren tot een fijne, groene plaats om te sporten en te bewegen”, vertelt Peter Hendriks, manager buitensport bij de gemeente Nijmegen. “En wat ik heel mooi vind: studenten van de naastgelegen mbo-school Yuverta gaan ons helpen met het inzaaien en planten van het groen.”

 

 

Klik hier om verder te lezen (https://www.gelderland.nl/nieuws/natuurinclusief-sporten-en-bewegen-in-gelderland)