WORKSHOP POSITIEF COACHEN BIJ AGOVV

Een positieve benadering door trainers/coaches zal de ontwikkeling van jonge spelers bevorderen. Vanuit die wetenschap hebben 13 pupillentrainers van AGOVV op twee interactieve avonden in oktober en november de workshop Positief Coachen gevolgd.

“Een speler die volop in zijn actie zit vanaf de zijlijn allerlei instructies meegeven. Of in mijn enthousiasme iets te overdreven complimenten geven. Daar kon je mij nog weleens op betrappen.” Aan het woord Jeroen Steunenberg (36 jaar), trainer/coach van JO8-1 (jeugd onder 8 jaar). Sinds 1,5 jaar is hij actief om het team van zijn zoon te begeleiden en met passie om de pupillen wat mee te geven in hun voetbaltijd bij AGOVV. Samen met Niels Pleiter (40), pupillencoördinator, blikt hij terug op een hele waardevolle workshop Positief Coachen. “Nu weet ik dat alleen de momenten dat het spel even stil ligt ruimte geeft om contact te hebben met een speler. En af en toe een écht compliment op gedrag of een goede actie veel meer oplevert dan strooien met complimenten.”

In de workshop gaat het onder meer over voetbal- en gedragsafspraken maken, de manier van coachen, de rol van ouders, complimenten geven, de invulling van de training en de manier van vragen stellen. “Plezier is het begin van succes”, aldus Gert Bloemendal, die als procesbegeleider van het Sports Professionals Netwerk de workshops leidt. “Ik vind het fantastisch om deze workshop te geven. Bij AGOVV trof ik een gedreven groep trainers/coaches aan, daar word ik heel blij van.” Dat herkent Niels: “Gert is heel bevlogen, zijn energie is aanstekelijk. Hij kwam ook langs bij trainingen, tof om te zien. Zo kon hij praktijk aan de theorie koppelen met echte eye-openers zoals het aanpassen van oefenvormen aan het niveau van het individu om de kans op succeservaringen te verhogen.”

Op de vraag of de workshop een toegevoegde waarde zou kunnen hebben voor alle trainers, leiders en ouders is Niels duidelijk: “Dit zou eigenlijk voor alle verenigingen in Apeldoorn een verplichting moeten zijn. We werken met zo’n kwetsbare leeftijd. Sport is veel belangrijker dan alleen de beweging. Spelers leren hier bij de club samenwerken, elkaar aanspreken, coachen, gedrag en veel meer. Dan is het toch logisch dat we als trainers, coaches én ouders bewust zijn van waar we mee bezig zijn. Ja, ook ouders. Laat ons die spiegel maar zien en beseffen wat ons gedrag doet met een kind. Onze eigen kinderen en die van anderen.”

“Coachen is het zodanig beïnvloeden van spelers dat ze in een wedstrijd zelf de juiste keuzes kunnen maken”, aldus Gert. Daar sluiten Jeroen en Niels zich met mooie voorbeelden bij aan. Zo geven zij beiden iedere speler persoonlijke taakjes mee tijdens een wedstrijd of training. Daarbij is winnen zeker niet het belangrijkste. Plezier en succesbeleving bij het goed uitvoeren van die taakjes, daar gaat het om. In een setting waarbij kinderen leren te leren. Niels: “Ik laat de kinderen zelf de taakjes bedenken. Zo denkt een kind zelf op jonge leeftijd al mee. Dat geeft veel waarde voor het kind.” Jeroen vult aan met een voorbeeld van het persoonlijk succes: ”Een speler liep vaak in de weg van medespelers. Samen spraken we af dat hij de wedstrijd goed op zijn plek zou blijven spelen. Op een zeker moment maken we een doelpunt, mede doordat hij op zijn plek het veld groot hield. Daar heb ik hem in de rust een compliment voor gegeven.” Daarbij heeft hij nog een laatste tip vanuit de workshop: “Laat het team tijdens een wedstrijd wat meer los en motiveer kinderen om elkaar te coachen. Dat vinden ze op het begin onwennig, maar op een gegeven moment ga je zien dat het werkt. Hoe gaaf om te zien dat ze elkaar (laten) sturen in het veld.”

Trainers, coaches en ouders zijn vaak met weinig of geen voorkennis en vrijwillig in het avontuur gestapt. Gert ondersteunt daarbij, aangeboden vanuit het Sport- en Beweegakkoord Apeldoorn vanuit de ambitie dat alle sport- en beweegaanbieders een proactieve houding hebben voor een positieve sportcultuur. Wil je binnen jouw vereniging ook met dit thema aan de slag, neem dan contact op met Tjeerd Lemstra, verenigingsondersteuner Sport en Welzijn (Stimenz) via 06-50458365 of t.lemstra@stimenz.nl (mailto:t.lemstra@stimenz.nl).

AGOVV AGOVV