HET UBO REGISTER EN WAAROM VERENIGINGEN/STICHTINGEN ZICH MOETEN INSCHRIJVEN

Sinds 27 september 2020 moeten organisaties met bepaalde rechtsvormen UBO’s (Ultimate Beneficial Owners) invullen. Verenigingen behoren tot de rechtsvorm die daaronder valt. De personen die zeggenschap hebben over de vereniging, meestal het bestuur, moeten zich daarom inschrijven in dit register. 

Het doel van het UBO register is om financieel-economische criminaliteit (witwaspraktijken, terrorismefinanciering) tegen te gaan. Inschrijving moet voor 27 maart 2022 gedaan zijn.

Wat is het UBO Register?

Het UBO register valt onder het beheer van Kamer van Koophandel. Het is een register waarin vrijwel alle Nederlandse rechtspersonen en vennootschappen hun ‘uiteindelijk belanghebbenden’ (UBO’s) moeten registreren. KVK gaat zorgvuldig om met de gegevens van UBO’s. De gegevens worden verwerkt volgens de richtlijnen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Wettelijk is bepaald dat een deel van de UBO-gegevens openbaar is. Iedereen mag deze gegevens inzien. Het gaat om de volgende gegevens:

voor- en achternaam

geboortemaand en geboortejaar

nationaliteit

woonland

het belang dat een UBO in een organisatie heeft

Het openbare deel van het UBO-register is alleen doorzoekbaar op naam van de onderneming of rechtspersoon. Zoeken op naam van de UBO is dus niet mogelijk. Het opvragen van de gegevens uit het register kost geld. 

Hoe vul ik het register in?

Klik hier (https://www.kvk.nl/inschrijven-en-wijzigen/ubo-opgave/) om de UBO opgave te doen. Op deze website van de KvK vind je meer informatie over de UBO, staan tips, een factsheet en er is een stappenplan beschikbaar ter voorbereiding op de aangifte.

Uiterlijk 27 maart 2022 moeten UBO’s van bestaande rechtspersonen (waaronder ook verenigingen en stichtingen) geregistreerd zijn.

(Met dank aan het Watersportverbond voor deze tekst)