Beschermen van kinderen tegen grensoverschrijdend gedrag bij lokale sportverenigingen

Te veel jonge sporters ervaren seksueel, psychisch of fysiek geweld in de sport. Een belangrijke factor in hun getuigenissen over geweld is het fenomeen passief omstandergedrag of wegkijkgedrag. Dit houdt het taboe van misbruik in stand, kan ervoor zorgen dat het misbruik langer voortduurt en is altijd in het voordeel van de pleger. Om ervoor te zorgen dat omstanders wel ingrijpen wanneer dit nodig is, moet iedereen in de sportclub weten hoe zij grensoverschrijdend gedrag kunnen herkennen, wanneer zij moeten ingrijpen en waar en hoe zij een melding kunnen maken.

 

In dit Europese samenwerkingsverband ontwikkelen het Mulier Instituut en de andere projectpartners een evidence-based omstanderinterventie. Een multidisciplinaire groep van sportorganisatoren, slachtoffers, beleidsmakers en onderzoekers ontwikkelt een educatief programma voor sporters, coaches en ouders en een beleidstool voor verenigingsbestuurders. De effectiviteit van de interventie testen we via een longitudinaal evaluatieonderzoek met een interventie- en controlegroep.

 

De coördinatie van het project is in handen van de Thomas More Hogeschool in Antwerpen. Negen verschillende partners uit zeven landen zijn betrokken bij het project. Het Mulier Instituut fungeert als co-coördinator en staat in voor de theoretische ontwikkeling van de omstanderinterventie. Het onderzoek loopt van januari 2021 tot en met juni 2023.

 

Neem voor meer informatie contact op met Vidar Stevens.

 

Lees verder (https://www.mulierinstituut.nl/actueel/erasmus-project-safe-sport-allies-beschermen-van-kinderen-tegen-grensoverschrijdend-gedrag-bij-lokale-sportverenigingen/) op de website van het Mulier Instituut.