Gelderland Sport Duurzaam

Kennissessies vóór Gelderse sportclubs: ‘Verduurzaam nú jouw sportvereniging’

We merken allemaal de gevolgen van de klimaat verandering, daarom heeft Nederland het klimaatakkoord ondertekend. In heel Nederland nemen we maatregelen, maar zeker ook in Gelderland en gaan we de sportsector in versneld tempo verduurzamen. Dat levert behalve veel energie, ook geld én een gezonde sportomgeving op.

Meer dan ooit worden we in coronatijd gedwongen om naar de toekomstbestendigheid van onze verenigingen te kijken. Daarbij is het noodzakelijk om als sportvereniging op de kosten te letten, met name de vaste lasten. De energierekening is één van de grootste kostenposten voor de vereniging en één ding is zeker: stroom en gas worden de komende jaren niet goedkoper.

Structureel bezuinigen op stroom- en gasverbruik levert direct een verbetering van de exploitatie op. Kan verduurzaming ook een rol spelen in de toekomst van jouw club?

 

Om sportclubs te informeren over de kansen en mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid organiseert de Gelderse Sport Federatie in samenwerking met de provincie Gelderland en de Gelderse gemeenten ‘Regionale Kennissessie: Verduurzaam nu jouw sportvereniging’. In deze online kennissessie wordt in elke Gelderse regio een interactieve sessie gehouden over de verduurzaming van de sportaccommodatie.

 

Op de volgende datum zal de kennissessie voor de regio Stedendriehoek georganiseerd worden:

Regio Stedendriedoek: 21-04-2021 van 20.00 – 21.00 uur

Instroom vanaf 19:45

 

Kosteloos begeleidingstraject

Vanuit het ministerie van VWS is er subsidie beschikbaar gesteld om sportverenigingen te helpen en te ontzorgen bij het verduurzamen van sportaccommodaties. 

De Gelderse Sport Federatie is, in samenwerking met SportKracht12, één van de onafhankelijke partijen die door NOC*NSF is aangewezen om de sportverenigingen hierin te begeleiden. Elke sportvereniging in Nederland kan zich nog tot 1 juli 2021 aanmelden voor een kosteloos begeleidingstraject.

 

Als Gelderse Sport Federatie benadrukken wij de lokale en regionale verbinding vanuit de sportvereniging met de businessclub en de eigen toeleveranciers, hiervoor starten wij graag met jullie het lokale verduurzamingstraject. Belangrijk om te weten is dat het begeleidingstraject de deelnemers niet verplicht om actie te ondernemen, maar de kennis en mogelijkheden voor de toekomst zijn nu gratis beschikbaar.

Klik op de link voor een informatieve film over het begeleidingstraject uitgevoerd door samenwerkende partner Team Sportservice bij Handbalvereniging Zaanstreek (https://www.youtube.com/watch?v=vcmPd6kvlPY&feature=youtu.be). Het begeleidingstraject van de GSF is in lijn met de Routekaart Duurzame Sport en de Duurzaamheidstour van Sportkracht 12 en de VSG.

 

Regionale Kennissessie

 

Waar gaan het over hebben?

1:  Waarom verduurzamen, en waarom nu begeleiding?

2:  Wat is precies het begeleidingstraject?

De inhoud

Proces (o.a. aanmelding) 

Procesbegeleiders

3:  Financiering en (landelijke, provinciale en lokale) subsidies 

BOSA-subsidie & sportleningen

Lokale / gemeentelijke subsidies 

Zonnepanelen & ledverlichting

4: Praktijkvoorbeeld(en) uit de regio

5. Interesse?

vervolgprocedure

 

Aanmelden

Aanmelden voor de kennissessie kan door de contactgegevens van geïnteresseerden te e-mailen naar onderstaand adres.  

Heb je vragen over duurzaamheid of over de kennissessie? Neem dan contact op met Jurjen Engelsman of Leendert Jan Mulder via duurzaamheid@geldersesportfederatie.nl

Kun je niet wacht en wil je nu al aan de slag met het kosteloze begeleidingstraject (https://www.geldersesportfederatie.nl/verduurzaam-jouw-sport%e2%80%8baccommodatie/)en de bijbehorende energiescan? Meld je aan via de link!