Aangepaste COVID-19 richtlijnen voor de sport

Deze week heeft het gemeentebestuur van Apeldoorn aan de hand van een advies van het gemeentelijk Corona Casusteam gesproken over Corona richtlijnen die gelden bij het sporten. Deze staan op de site van de gemeente Apeldoorn. Klik hier voor de link naar deze pagina  (https://www.apeldoorn.nl/corona-vragen-en-antwoorden) of kijk ook hieronder.

 

Sporten

Zijn groepslessen buiten toegestaan?

Ja, voor jongeren en jongvolwassenen tot 27 jaar zijn groepslessen toegestaan. Kinderen en jongeren tot 17 jaar mogen in teamverband buiten sporten en onderling wedstrijden spelen met teams van de eigen club.  Jongeren van 18 tot en met 26 jaar mogen dat ook, maar alleen buiten op sportaccommodaties. 

- Er wordt geen competitie gespeeld.

- De sporters hoeven onderling geen 1,5 meter te bewaren als dat bij de betreffende teamsport niet mogelijk is.

- Mensen met klachten die kunnen wijzen op corona blijven thuis.

 

Voor personen van 27 jaar en ouder gelden voor sporten buiten de volgende regels:

- Op buitensportaccommodaties mag in viertallen gesport worden.

- Er mag met meerdere viertallen op één sportveld of sportaccommodatie gesport worden.

- De viertallen mogen gedurende de training niet van samenstelling wisselen.

- De onderlinge afstand tussen de sporters van een viertal is tenminste 1,5 meter.

- De afstand tussen de verschillende viertallen is tenminste 3 meter zodat er geen sprake is van groepsvorming.

- Om instructie te geven mag een trainer van viertal naar viertal, mits tenminste 1,5 afstand van ieder viertal wordt gehouden.

- Groepsinstructie aan meerdere viertallen in één keer mag niet.

 

Naast bovenstaande regels blijven de basis (hygiëne) maatregelen van het RIVM gelden en dienen de (sport) materialen en apparaten na gebruik altijd goed schoon te worden gemaakt. Kijk voor meer informatie op de site van de overheid. (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cultuur-uitgaan-en-sport/sport)

Wat verstaan we onder een buitensportaccommodatie?

Een buitensportaccommodatie is een sportveld bij een sportclub, zoals bijvoorbeeld een voetbal- of hockey vereniging. Ook de buitenruimte bij een sportschool valt hier onder. De openbare ruimte, zoals bijvoorbeeld een park, valt hier niet onder, tenzij de gemeente zo’n locatie specifiek aanwijst als buitensportaccommodatie. Dat betekent dat in de openbare ruimte nog steeds gesport mag worden met maximaal 2 personen en een trainer of instructeur.

Mag je voor buiten sportactiviteiten tenten gebruiken?

Om sportactiviteiten buiten uw sportschool mogelijk te maken is het gebruik van (party)tenten onder voorwaarden toegestaan. Zo moeten (party)tenten aan tenminste drie zijden open zijn en is er (indien nodig) een vergunning afgegeven.

Ook voor sportactiviteiten in een tent gelden de basis (hygiëne) maatregelen van het RIVM en de bovengenoemde regels.

Wanneer is er vergunning voor een tent nodig?

Voor het plaatsen van een partytent op eigen terrein is geen vergunning nodig. Wordt deze op grond van de gemeente geplaatst wel.

Voor het plaatsen van een (grotere) tent op eigen terrein of gemeentegrond is een vergunning nodig. De tent moet altijd aan tenminste drie zijden open zijn. Ook voor sportactiviteiten in een tent gelden de basis (hygiëne) maatregelen van het RIVM en de bovengenoemde regels

 

logo gemeente logo gemeente