SV Orderbos stelt sportpark open voor Apeldoornse clubs in nood

Waterpoloërs op voetbalveld; uit de Stentor door Walter van Zoeren

Vier grote beachvolleybalvelden zijn bijna klaar, een enorm grasveld ligt gereed om op getraind te worden en een zandvlakte wacht om ingericht te worden als beachvoetbalveld. Welkom bij SV Orderbos, waar in deze coronacrisis zelfs de waterpoloërs van Aquapoldro hun trainingen afwerken in het kader van de Open Club Gedachte.

 

Nee, gezwommen wordt er niet, lacht Wim van Kampen. De grote initiator van wat hij de Open Club Gedachte noemt bij sportvereniging Orderbos in Apeldoorn is met een paar vrijwilligers aan de slag om de trainingsvelden gereed te maken. Niet alleen voor de voetballers van hun eigen vereniging, maar ook van volleybalverenigingen, waterpoloclubs, badmintonners en zelfs hondenclubs die in deze barre tijden een beroep doen op de faciliteiten van SV Orderbos.

Van Kampen vertelt het met de nodige trots, terwijl hij een van de vele volleybalnetten op het zandveld strak trekt. ,,Als we elkaar zo kunnen helpen, is dat een win-winsituatie’’, zegt hij. De sporters die tijdens de coronaperiode nog steeds niet in de zaal of het zwembad terecht kunnen, mogen wel in beweging komen bij SV Orderbos en die club krijgt een huurprijs voor het beschikbaar stellen van de velden. ,,Zij kunnen sporten en zo komt er bij ons in deze tijden toch een klein beetje geld binnen.”

Van Kampen maakt gebruik van zijn contacten bij sportbedrijf Accres in Apeldoorn. ,,Daar hebben we al tijden contact mee, al toen we subsidie aanvroegen voor de beachvelden. Die zijn twee seizoenen geleden geopend toen we ook nog de ambitie hadden om deel te blijven nemen aan de beachsoccercompetitie.”

Uitkomst

Dat initiatief bleek geen lang leven beschoren, spelers verkasten, de velden waren niet altijd bezet. ,,Maar zo waren de contacten met Accres er wel en als er nu prangende zaken zijn, komen ze direct bij ons’’, weet Van Kampen. Zeker in het kader van Sportstimulering, wat de gemeente Apeldoorn voorstaat, is het verhuren van de faciliteit aan clubs die nu niet kunnen sporten een mooie uitkomst.

,,Zo kwamen ook de waterpoloërs bij ons en de badmintonners. Maar ook de contacten met volleybalverenigingen zijn aangehaald. Dit is natuurlijk ideaal om te kunnen trainen voor die sporters. We hebben met volleybalclubs DIO Ugchelen en Primavo afspraken, die ook het afgelopen jaar veelvuldig gebruik van onze velden hebben gemaakt. Natuurlijk zijn hier overdag ook scholen te vinden met sportende leerlingen. En we hebben met de frisbeehondenafdeling onze club kunnen uitbreiden. Dat is heel populair, die afdeling is nu al gegroeid van 12 naar 38 leden. En de Belgische herdershondenclub wil hier komen trainen. Misschien moeten we ons sportpark wel helemaal openstellen’’, filosofeert Van Kampen. ,,Dat iedereen die wil sporten hier buiten de reguliere trainingstijden terecht kan. Als er dan ook mensen naar onze kantine komen, is het ook voor ons weer goed. Er zal dan wel toezicht moeten zijn, want we hebben vorig jaar wel flink wat vandalisme gehad in de vakantieperiode. Maar goed, dat is iets voor de toekomst.”