Sport en bewegen noodzakelijk voor een vitale samenleving

Uit het gastcolumn van de gezamenlijke nieuwsbrief van de landelijke Adviesraden

De afgelopen maanden is het belang van een fitte, vitale bevolking meer dan eens duidelijk geworden. Zoals Erik Scherder[1] in zijn column voor de Nederlandse Sportraad benoemt, draagt een actieve leefstijl veel bij aan de bestrijding van corona: fitte mensen herstellen sneller, hun immuunsysteem is weerbaarder en vaccinaties werken beter. Maar niet alleen in de bestrijding van corona is een vitale bevolking van belang. Fysieke, mentale en sociale fitheid is belangrijk voor de economie, voor het onderwijs, voor de zorg en voor het sociale en emotionele welzijn van de bevolking. Niet voor niets vindt deze boodschap ook zijn weerslag in de verkiezingsprogramma’s van alle partijen. De aandacht voor preventie is nog nooit zo groot geweest.

Het streven naar een vitale samenleving vraagt echter om meer dan alleen aandacht in verkiezingsprogramma’s. Er is langdurig en structureel aandacht voor nodig, met een regisserende taak vanuit de overheid. Een gezonde leefstijl wordt aan alle kanten bedreigd door lekkerdere, makkelijkere en luiere alternatieven, wat nog versterkt is tijdens de lockdown periodes. Jongeren fietsen minder naar school of de sportclub, werkenden hoeven de deur niet meer uit naar hun werk en de thuisbezorgservices hebben het nog nooit zo druk gehad. En waar veel mensen eerst nog wekelijks sportten bij hun sportvereniging of fitnesscentrum, is dit ook al een paar maanden niet meer mogelijk.

Om straks, als het weer kan en mag, de bevolking te helpen vitaal te worden, pleit de Nederlandse Sportraad ervoor in te zetten op een toekomstbestendig sportstelsel. In het advies ‘De opstelling op het speelveld’ adviseert de NLsportraad de rijksoverheid om sport en bewegen te beschouwen als een publieke voorziening. Of het nu bij de vereniging is, bij de sportschool of in de openbare ruimte; de NLsportraad vindt dat alle Nederlanders toegang moeten hebben tot goede voorzieningen en professionele begeleiding. Juist kwetsbare groepen in de samenleving, voor wie meer bewegen en sport veel fysieke en mentale voordelen kan hebben, kunnen hiervan profiteren. De NLsportraad zou graag zien dat de rijksoverheid stelselverantwoordelijkheid neemt voor sport en bewegen en dat provincies en gemeenten verantwoordelijk zijn voor bovenregionale (topsport-)voorzieningen respectievelijk lokale sport- en beweegvoorzieningen. Private partijen, als verenigingen en ondernemers, blijven het sportaanbod verzorgen. Specifiek aandachtspunt is professionalisering van het aanbod om zo voldoende kwaliteit te leveren voor jeugd en kwetsbare groepen. Ook daarbij is ondersteuning van de overheid nodig.

Eind maart brengt de NLsportraad een addendum uit bij het advies. Daarin geeft de raad aan hoe het sportstelsel juridisch kan worden vormgegeven en welke financiële maatregelen er nodig zijn om een toekomstbestendig sportstelsel op te bouwen. Voldoende sporten en bewegen is een belangrijke grondstof voor een vitale bevolking. De coronacrisis heeft ons geleerd hoe belangrijk het is om vitaal te zijn en te blijven.

Column Erik Scherder �Bewegen versterkt het immuunsysteem en op die manier het effect van de COVID-19 vaccinatie� (https://www.nederlandse-sportraad.nl/actueel/nieuws/2021/02/02/bewegen-versterkt-het-immuunsysteem-en-op-die-manier-het-effect-van-covid-19-vaccinatie)

csm_michael-van-praag-NLSportraad_e8379163e8 csm_michael-van-praag-NLSportraad_e8379163e8
erik-scherder-website_375 erik-scherder-website_375