Corona, richtlijnen sporten door volwassenen in de openlucht

Vanuit verschillende sportaanbieders heeft het Crisisteam Corona van de Sportraad vragen ontvangen over sporten met meerdere groepjes van twee personen van 18 jaar en ouder naast elkaar. Deze vragen zijn voorgelegd aan de gemeente Apeldoorn. Hieronder leest u het bericht van de gemeente Apeldoorn.

 

Bericht van de gemeente Apeldoorn

18 februari 2021

Corona voorschriften m.b.t. sporten in de openlucht door volwassenen

De gemeente Apeldoorn volgt de aangepaste richtlijnen van de rijksoverheid (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cultuur-uitgaan-en-sport/sport (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cultuur-uitgaan-en-sport/sport)).

Dit houdt in dat sporten binnen nog steeds niet is toegestaan en dat groepslessen buiten ook niet mogen. Voor personen van 18 jaar en ouder gelden voor sporten buiten de volgende regels:

-Sporten is alleen buiten toegestaan als het mogelijk is om onderling 1,5 meter afstand te houden.

-Sporten buiten mag met groepjes van maximaal 2 personen (exclusief instructeur). Daarbij mogen meerdere (maar wel afzonderlijke) groepjes naast elkaar sporten. Tussen de groepjes houdt men 1,5 meter afstand van elkaar. En deze groepjes mogen tijdens de activiteit niet wisselen van samenstelling.

-Groepslessen zijn niet toegestaan.

-Een instructeur mag niet meerdere groepjes van 2 mensen tegelijkertijd lesgeven.

-Een instructeur mag wel van tweetal naar tweetal gaan om instructie te geven, op tenminste 1,5 meter afstand van het tweetal.

-Kinderen tot en met 17 jaar mogen buiten wel in grotere teams sporten. Of buiten wedstrijden spelen met teams van hun eigen club.

 

Naast bovenstaande regels blijven de basis (hygiëne) maatregelen van het RIVM gelden en dienen de (sport) materialen en apparaten na gebruik altijd goed schoon te worden gemaakt.

 

Gebruik van tenten buiten

Om sportactiviteiten buiten uw sportschool mogelijk te maken is het gebruik van (party)tenten onder voorwaarden toegestaan. Zo moeten (party)tenten aan tenminste drie zijden open zijn en is er (indien nodig) een vergunning afgegeven.

Ook voor sportactiviteiten in een tent gelden de basis (hygiëne) maatregelen van het RIVM en de bovengenoemde regels.

 

Wanneer vergunning voor een tent nodig

Voor het plaatsen van een partytent op eigen terrein is geen vergunning nodig. Wordt deze op grond van de gemeente geplaatst wel.

Voor het plaatsen van een (grotere) tent op eigen terrein of gemeentegrond is een vergunning nodig.  De tent moet altijd aan tenminste drie zijden open zijn. Ook voor sportactiviteiten in een tent gelden de basis (hygiëne) maatregelen van het RIVM en de bovengenoemde regels.