Registratieplicht in de sportkantine

Clubhuizen en sportkantines van sportverenigingen zijn net als de normale horeca gehouden aan de nieuwe coronamaatregelen die op 10 augustus zijn ingegaan. Dat betekent dat exploitanten en horecaondernemers de gasten, die de kantine bezoeken voor een drankje of bestelling of gasten die gebruikmaken van het terras, moeten registeren en naar naam en telefoonnummer moeten informeren. Het feit dat het bij een vereniging gaat over reeds registreerde leden is geen aanleiding om af te zien van die registratie.

 

Concreet komt dit op het volgende neer.

Voor eet- en drinkgelegenheden zoals sportkantines, clubhuizen en hun terrassen geldt altijd:

-Reserveren (van tevoren of aan de deur);

-Gezondheid checken;

-Placeren (toewijzen van een zitplaats);

-Bezoekers vragen hun contactgegevens beschikbaar te stellen en toe te stemmen met de verwerking en overdracht van die gegevens ten behoeve van de uitvoering van een eventueel bron- en contactonderzoek door de GGD. Het gaat daarbij om:

-volledige naam;

-datum,

-aankomsttijd en placering van het bezoek;

-e-mailadres;

-telefoonnummer;

-toestemming.

 

Zie hiervoor ook de Q&A van de VNOG betreffende de noodverordening van 10 augustus (https://www.vnog.nl/images/Bestuur/Corona/Veelgestelde_vragen_noodverordening_d.d._10_augustus_versie_12_augustus.pdf), waarin op pagina 11 het volgende valt te lezen:

Geldt deze registratieplicht ook voor horeca in bijvoorbeeld sportkantines?

Ja, overal waar eet- en drinken wordt verkocht en genuttigd en mensen gaan zitten geldt tevens de registratieplicht, dus ook horeca in theaters, bij bioscopen, in zalen- en congrescentra, feestzalen, sportkantines (zowel commercieel als para-commercieel), horeca in musea en in de ruimte waar gegeten en gedronken kan worden in uitvaartcentra (de koffiekamer). Het geldt ook voor de buitenterrassen bij evenementen.

 

Het algemeen protocol verantwoord sporten is tevens geactualiseerd n.a.v. de gewijzigde maatregelen van 10 augustus. Klik hier voor de actuele versie. (https://nocnsf.nl/media/2669/nocnsf-protocol-verantwoord-sporten-v15.pdf)

 

Hulpmiddelen voor registratie

In twee artikelen van Misset Horeca worden tips gegeven voor het digitaal of op papier registreren:

Hoe registreer je jouw gasten makkelijk en snel in de horeca? (https://www.missethoreca.nl/horeca/artikel/2020/08/hoe-registreer-je-jouw-gasten-makkelijk-en-snel-in-de-horeca-101338755?_ga=2.37420064.1451098234.1597919200-566536345.1597919200)

Gastenregistratie: Acht oplossingen voor registratieplicht in de horeca (https://www.missethoreca.nl/restaurant/artikel/2020/08/gastenregistratie-acht-oplossingen-voor-registratieplicht-in-de-horeca-101339012)

 

Heb jij ervaring met de registratie en/of tips waar andere verenigingen hun voordeel bij kunnen doen? Laat het ons weten, dan delen we het graag.

 

Heb je vragen? Neem contact op via info@sportraad.nl (mailto:info@sportraad.nl) of met verenigingsondersteuner Tjeerd Lemstra via 06-50 45 83 65 / t.lemstra@stimenz.nl (mailto:t.lemstra@stimenz.nl).