Het nieuwe walhalla voor mountainbikers

door Walter van Zoeren en Nico van Leeuwen uit de stentor van 25 juli 2020

Grote rotspartijen op flinke zandheuvels, omringd door bosschages en bomen. Dit is het walhalla voor de mountainbiker in de regio. En dat moet de nieuwe baan voor heel Nederland worden, als het aan Han ten Hove en Ron Windhouwer van Bar End in Apeldoorn ligt. ,,Sterker nog, hoe mooi zou het zijn hier wereldbekerwedstrijden te houden?”

 

Wereldbeker? Of een EK? De dromen van hoofdtrainer Han ten Hove en bestuurslid technische zaken Ron Windhouwer van de Apeldoornse club Bar End liegen er niet om. ,,De omgeving is fantastisch en de uitdagingen op het parcours zijn groot. We willen Zwitserland - de bakermat van het mountainbiken - naar de kroon steken.”

De term ’nationaal trainingscentrum’ wordt al in de mond genomen. Bondscoach Gerben de Knegt kwam vorige week al een kijkje nemen en was onder de indruk. Patrick Jansen van Track and Trail is de bekende parcoursbouwer, die volop bezig is op Orderbos. Die steevast met een paar mountainbikers praat, die op hun beurt de hindernissen testen. Ook nu, als twee renners voor de foto even een hindernis overvliegen, staat Jansen direct paraat om te kijken of er nog iets kan worden verbeterd en hij vraagt naar de ervaringen van de rijders. Het gaat om de details en er wordt niets aan het toeval overgelaten.

Meer dan een speelplek

Maar het is meer dan een speelplek voor de mountainbiketop. De locatie in Apeldoorn moet het centrum worden van mountainbikend Nederland, waar MTB-routes bij elkaar komen, waar recreanten beter kunnen worden, waar toeristen een kijkje kunnen nemen en waar geïnteresseerden hun eerste rondjes op een mountainbike kunnen maken.

Zonder helm

,,We geven nu ook al beginnerscursussen, waarin we het sturen en remmen benadrukken. En natuurlijk de veiligheid”, benadrukt Windhouwer. ,,Want we zien in deze coronaperiode het MTB-gebruik flink toenemen, maar ook heel veel mensen zonder helm rijden in de bossen. Dat kan echt niet.”

Het is ook pas twee jaar geleden dat Orderbos landelijk indruk maakte op toppers als Mathieu van der Poel, Milan Vader, Anne Tauber en de Apeldoornse Anne Terpstra. Toen werd het Nederlands kampioenschap gehouden op een parcours dat niet veel meer weg heeft van de huidige situatie. De spectaculaire plannen van Bar End worden waarheid. In 2018 werd Apeldoorn al het ’mooiste NK ooit’ genoemd, waar duizenden mensen - verdeeld over meerdere dagen - op af kwamen. Er moet nu worden geoogst, klinkt het, want nooit eerder had Nederland zo veel mountainbiketalent als op dit moment.

Toptalent

Met wereldtoppers als Van der Poel en Vader bij de mannen en Tauber en Terpstra bij de vrouwen, maar nog veel meer toptalent. ,,We hebben nu veel meer toppers dan bij de Spelen van Rio in 2016’’, zegt Ten Hove.

Er is de laatste weken al flink wat werk verzet op het voormalige grasveld in het Orderbos. Bergen zand zijn gebracht, rotsen uit Zuid-Italië om het een internationaal cachet te geven. Dat gebeurt met diverse subsidies, sponsorgeld en geld van de provincie Gelderland, die kansen ziet Apeldoorn tot middelpunt te maken van een groot mountainbikebolwerk. En er is hulp van de gemeente Apeldoorn, dat vooral de samenwerking met de FSG Academy looft.

Windhouwer: ,,We willen als Bar End de verbindende factor zijn. Mountainbiken, talentontwikkeling, samenwerking met de FSG Academy, Apeldoorn als fietsstad, ondernemers. Alles moet hier samenkomen.”

Spieren stalen

Niet alleen de professionele mountainbikers moeten op dit terrein hun spieren kunnen stalen en hun gedurfde acties uitvoeren, maar ook de recreatieve sporter heeft toegang tot dit sportpark. ,,Al zullen we dan een flink aantal hindernissen afzetten, want die kun je alleen geoefend nemen”, weet Ten Hove, die als hoofdtrainer verbonden is aan Bar End en het vlaggenschip onder zijn hoede neemt. En hij geeft les aan de MTB Academy, de samenwerking van Bar End met de FSG Academy, waar sporttalent kansen krijgt om door te groeien.

Windhouwer: ,,Het is de bedoeling dat de vele mountainbiketochten door de regio worden verbonden met dit sportpark. Dat ze hier starten of in elk geval door dit terrein gaan. Daarom is het belangrijk dat we binnenkort horeca zouden kunnen beginnen hier. Maar dat is toekomstmuziek.”

,,Er was behoefte aan een locatie met internationale uitstraling”, vertelt Ten Hove. ,,Dat bleek al snel uit gesprekken met toppers als Van der Poel, Vader en Terp stra. Ooit was er iets in Limburg, maar dat bestaat niet meer. Wij wilden wel graag doorpakken. We hebben de ideeën en de kennis, het was tijd voor de volgende stap. Het moet een feestje voor de rijders worden, maar ook voor het publiek moet het uitdagend zijn om naar te kijken.”

Eigen team

Aan de andere kant was het ook zaak de zelfopgeleide talenten binnenboord te houden en iets te kunnen bieden. ,,Daarom zijn we ook een eigen team gestart, Dat moet nu zijn beslag gaan krijgen”, zegt de hoofdtrainer.

Met het nieuwe parcours kan ook het niveau van de eigen renners worden verhoogd, maar ook dat van de trainers. ,,Door trainers op te leiden, kunnen we het niveau naar een nog hoger niveau tillen”, zegt Windhouwer. ,,We hebben nu zo’n 550 leden en 18 trainers. Dat aantal willen we graag laten groeien, maar daarvoor moest er wel iets gebeuren.”

Veel weerstand

Het is ook de bedoeling dat het huidige terrein van buurman De Adelaar wordt gebruikt als die club een nieuwe locatie vindt. Daar is de wielervereniging al mee bezig, maar plannen om een Bikeparc aan het Kanaal Zuid te creëren, lopen tegen veel weerstand van de buurt op. Windhouwer: ,,We hopen de kantine van De Adelaar wel te kunnen gebruiken, dat zou al mooi zijn. We hopen in de toekomst nog verder uit te kunnen breiden.”

mountainbike mountainbike