Spoedwet organiseren van een ALV

Afgelopen week is een spoedwet voor/over verenigingen door de Tweede Kamer aangenomen die nu naar de Eerste Kamer is gestuurd.

Verwachting is dat deze wet spoedig ook door de Eerste Kamer wordt aangenomen en daarmee geldig is.

Op dit moment kunt u daar het beste gewoon al vanuit gaan.

 

Wat staat er in deze wet?

Het bestuur van een vereniging kan nu bepalen om een algemene vergadering te houden die uitsluitend via livestream (audio of video) te volgen is, ook al bepalen de statuten niet dat dit mogelijk is.

Voorwaarde is wel dat de leden de algemene vergadering langs elektronische weg kunnen volgen en dat leden tot uiterlijk 72 uur voorafgaand aan de vergadering in de gelegenheid worden gesteld om schriftelijk of elektronisch vragen te stellen over de onderwerpen die bij de oproeping zijn vermeld. Deze vragen worden uiterlijk tijdens de vergadering, al dan niet thematisch, beantwoord en deze antwoorden worden op de website van de vereniging geplaatst of via een elektronisch communicatiemiddel toegankelijk gemaakt voor de leden.

 

Het bestuur heeft een taak om te faciliteren dat tijdens de vergadering langs elektronische weg of anderszins nadere vragen kunnen worden gesteld, tenzij dit in het licht van de omstandigheden van dat moment in redelijkheid niet kan worden gevergd.

Ook kan het bestuur bepalen dat stemmen die voorafgaand aan de algemene vergadering door middel van een elektronisch communicatiemiddel worden uitgebracht gelijk worden gesteld met stemmen die ten tijde van de vergadering worden uitgebracht.

Mocht een lid niet optimaal hebben kunnen deelnemen aan de vergadering, dan zijn de genomen besluiten toch rechtsgeldig.

 

Deze bepalingen gelden niet alleen voor de deelname van leden aan de ALV maar ook voor de deelname van anderen, bijvoorbeeld gevolmachtigden, bestuurders, RvT-leden en de accountant.

 

De spoedwet vervalt op 1 september 2020, maar deze wet kan steeds met twee maanden worden verlengd indien dat nodig is.

Het voornemen is om aan de bepalingen terugwerkende kracht te geven tot en met 23 maart 2020.

 

 

Voor wie geïnteresseerd is in de betreffende wetteksten:

https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/wetsvoorstellen/detail?id=2020Z06375&dossier=35434 (https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/wetsvoorstellen/detail?id=2020Z06375&dossier=35434)