Coronacrisis: Eerste tien voorstellen aan gemeente Apeldoorn

Impact Coronacrisis voor de sport in de gemeente Apeldoorn

De Sportraad heeft de afgelopen week onder haar leden geïnventariseerd welke gevolgen de Coronacrisis zal hebben voor hun sportorganisatie. In totaal hebben 67 leden de vragenlijst beantwoord. De zorgen onder de sportverenigingen zijn groot. Naar aanleiding van deze inventarisatie heeft de Sportraad gesprekken gestart met de gemeente Apeldoorn, Accres en andere organisaties om na te gaan welke maatregelen op korte en lange termijn de sportverenigingen kunnen helpen om deze moeilijke tijd door te komen.

De Sportraad heeft op 29 maart 2020 een notitie gestuurd naar het College van burgemeester en wethouders (B&W) van de gemeente Apeldoorn om de ernst van de gevolgen van de Coronacrisis onder de aandacht te brengen. In de notitie doet de Sportraad een eerste aanzet aan de hand van tien voorstellen die met de sportsector verzameld zijn. Op deze manier hoopt de Sportraad het College van B&W te kunnen helpen ook de sport door deze moeilijke tijden te loodsen.

Tien voorstellen

1. Alle huurverplichtingen van sportaanbieders voor gemeentelijke sportaccommodaties opschorten totdat ze weer gebruikt mogen en kunnen worden. Dit geldt voor de gymzalen, zwembaden, maar ook voor de buitensportaccommodaties;

2. Door middel van bijvoorbeeld een moreel appél pogen eenzelfde vrijstelling te bewerkstelligen voor sportaanbieders die accommodaties huren van derden, zoals zwembadexploitanten, vastgoedpartijen en exploitatiestichtingen;

3. Sportaanbieders tijdelijk uitstel van lokale belastingen en heffingen aanbieden;

4. Verenigingen uitstel geven van rente- en aflossingsverplichtingen;

5. Actief promoten dat ook sportverenigingen in aanmerking komen voor de Euro 4.000 steun vanuit het noodloket. De Sportraad doet dit uiteraard ook.

6. Zich inspannen om er voor te zorgen dat ook sportaanbieders, inclusief verenigingen (die ook steeds vaker als werkgever optreden) aanspraak kunnen maken op de NOW;

7. Waar mogelijk toegezegde subsidies voor sportevenementen die geen doorgang kunnen vinden toch uitbetalen, indien door de organisatie al kosten zijn gemaakt;

8. Landelijk aansturen op ruimhartige vulling van het door NOC*NSF bepleitte noodfonds voor de sport, zodat de sport ook daadwerkelijk goed uit deze crisis kan komen.

9. Voldoende maatregelen nemen om belangrijke partners in de sport, zoals Accres, ook door deze crisis heen te loodsen.

10. De sportaanbieders actief informeren over de landelijke en lokale maatregelen en hoe zij daar gebruik van kunnen maken. De Sportraad Apeldoorn speelt hier graag een rol in.

Inventarisatie gevolgen Coronacrisis
In totaal hebben 67 Apeldoornse sportverenigingen de Inventarisatie gevolgen Coronacrisis ingevuld. Zij vertegenwoordigen 35 takken van sport. Bijna 30% van de respondenten heeft minder dan 150 leden en 21% heeft 700 leden of meer. Gezamenlijk bereiken zij ruim 27.500 Apeldoornse sporters.

Verenigingen verwachten (zeer) grote gevolgen van de Coronacrisis
De sportverenigingen verwachten dat de Coronacrisis grote gevolgen (60,29%) of zeer grote gevolgen (11,76%) zal hebben voor hun vereniging. Bijna 9% van de verenigingen geeft aan dat het niet of nauwelijks gevolgen zal hebben.

Ruim meer dan de helft van de verenigingen geeft daarnaast aan op termijn of direct (1 vereniging) in de liquiditeitsproblemen te gaan geraken. Hetgeen met de aankondiging, door de regering op 23 maart 2020, van extra maatregelen (een verbod evenementen en alle samenkomsten tot 1 juni) steeds aannemelijker is geworden.

Uitgaven lopen door, terwijl inkomsten wegvallen/teruglopen
Op een enkele vereniging na (bijvoorbeeld door seizoensgebonden sport) lopen bij alle verenigingen de vaste kosten door, terwijl de inkomsten wegvallen/teruglopen. De verenigingen verwachten met name dat de inkomsten uit contributies zullen teruglopen, enerzijds door opzeggingen van lidmaatschappen en anderzijds door storneringen/niet betaalde contributies. Andere belangrijke inkomsten die voor sportverenigingen het meest van invloed zijn, zijn het wegvallen van de kantine-inkomsten en de inkomsten uit evenementen. Het voorjaar is voor veel verenigingen een periode waarin er veel inkomsten worden gegenereerd. Het mooiere weer en de competitieontknopingen zorgt voor meer aanloop naar de wedstrijden, waardoor verenigingen hogere kantine-inkomsten hebben. Bovendien organiseren veel sportverenigingen in het voorjaar toernooien, hetgeen inkomsten genereert.

Voor wat betreft de uitgaven, wordt de afdracht aan de bond het vaakst genoemd als belangrijke kostenpost. Daarnaast zijn het doorbetalen van de huur en de loonkosten, trainers- en vrijwilligersvergoedingen uitgaven die volgens de verenigingen het meest van invloed zijn op hun financiële positie. Door een groot aantal verenigingen worden ook rente en aflossing, onderhoudskosten en de belastingen genoemd.

De hieronder te downloaden PDF geeft ook een visuele weergave van de resultaten uit de inventarisatie.

corona-beperking-sportvisevenementen_306x306_92656 corona-beperking-sportvisevenementen_306x306_92656