[upd] Coronacrisis en Sportorganisaties

Middels deze pagina informeert de Sportraad over de gevolgen van de Coronacrisis voor sportorganisaties en de ondersteuningsmogelijkheden die er geboden worden.

Veranderingen in de maatregelen na 28 april 2020 *NIEUW*
Op dinsdag 21 april zijn er versoepelingen van de maatregelen voor sport en bewegen aangekondigd, die per 29 april a.s. zullen ingaan:
 

- Kinderen en jongeren krijgen vanaf 29 april meer ruimte voor georganiseerde buitensport en -spel (geen officiële wedstrijden).
- Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding samen buiten sporten.
- Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen.
- Gemeenten maken hierover afspraken met sportverenigingen en buurtsportcoaches; er kunnen daardoor verschillen tussen gemeenten ontstaan.
- Topsporters kunnen op aangewezen trainingslocaties de training hervatten als zij 1,5 meter afstand in acht nemen.

Lees voor meer informatie ook de vragen en antwoorden op de site van de rijksoverheid:

Veranderingen in de maatregelen na 28 april 2020 (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/aanpak/veranderingen-na-28-april-2020)

Noodloket
Eén van de maatregelen van het kabinet voor financiële ondersteuning tijdens de coronacrisis is het noodloket. (sport)Ondernemers, sportverenigingen en - stichtingen kunnen via dit loket een eenmalige tegemoetkoming ontvangen. Deze regeling zet in op het niet meer kunnen betalen van vaste lasten vanwege maatregelen die genomen zijn vanwege het Coronavirus. Via het noodloket van Economische Zaken kan een eenmalige tegemoetkoming van 4.000,- euro worden ontvangen.

Direct aanvragen? rvo.nl/tegemoetkomingcorona (https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tegemoetkoming-schade-covid-19)

Meer informatie:
- Website VSG - Eenmalige tegemoetkoming sportverenigingen en - stichtingen via noodloket (https://sportengemeenten.nl/eenmalige-tegemoetkoming-sportverenigingen-en-stichtingen-via-noodloket/)
- Rijksoverheid.nl - Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-per-onderwerp/financiele-regelingen/tegemoetkoming-ondernemers-getroffen-sectoren-togs)

Aanvullend nieuwsbericht:
- https://www.sportraad.nl/nw-13465-7-3776079/nieuws/nocnsf_zet_geld_opzij_voor_noodfonds_sportclubs.html?page=1 (https://www.sportraad.nl/nw-13465-7-3776079/nieuws/nocnsf_zet_geld_opzij_voor_noodfonds_sportclubs.html?page=1) 

Rabobank Coöperatief Noodfonds Coronacrisis voor verenigingen, stichtingen en maatschappelijke initiatieven

Rabobank Coöperatief Fonds voor verenigingen, stichtingen en maatschappelijke initiatieven
De coronacrisis raakt onze samenleving als geheel maar ook verenigingen, stichtingen en maatschappelijke initiatieven. Rabobank wil in deze bijzondere en hectische tijd hulp bieden via het Rabobank Coöperatief Fonds voor verenigingen, stichtingen en maatschappelijke initiatieven.

Verenigingen, stichtingen en maatschappelijke initiatieven kunnen via het digitale aanvraagformulier onder aan de pagina een aanvraag indienen voor een beroep op het Fonds. De aanvrager beargumenteert concreet waardoor zij in continuïteitsproblemen dreigt te komen, bijvoorbeeld door het wegvallen van een belangrijk event of activiteit (uitgezonderd zijn zaken als contributie-inkomsten of reguliere horeca-omzet), inclusief een eenvoudige berekening van de financiële consequenties. Tevens kan een aanvraag worden ingediend door voorgenoemde partijen voor een project of activiteit dat direct gerelateerd is aan de gevolgen van de coronacrisis.

Direct aanvragen? Aanvraagformulier noodfonds Rabobank Apeldoorn en omgeving (https://www.mijnrabobanksteunt.nl/apeldoorn-en-omgeving/aanvraagformulier/noodfonds)

Link:
- Rabobank Coöperatief Fonds voor verenigingen, stichtingen en maatschappelijke initiatieven (https://www.rabobank.nl/lokale-bank/rabobank-cooperatief-fonds-voor-verenigingen-stichtingen-en-maatschappelijke-initiatieven/)


Veelgestelde vragen en checklist voor verenigingen - NOC*NSF
NOC*NSF heeft een hele handige pagina met veelgestelde vragen over sport en het coronavirus en een Checklist Coronavirus voor sportverenigingen opgesteld:

Links:
- Coronavirus en sport - veelgestelde vragen (https://nocnsf.nl/wat-doet-nocnsf/sport-en-maatschappij/coronavirus-en-sport-veelgestelde-vragen)

- Checklist Coronavirus voor sportverenigingen (https://nocnsf.nl/checklist-coronavirus-sportverenigingen)


Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)
Het kabinet neemt een aantal maatregelen om (sport)ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) is één van die maatregelen. De regeling is vandaag (31 maart 2020) gepresenteerd. Houdt het UWV in de gaten voor het moment dat een aanvraag hiervoor kan worden ingediend.

Meer informatie:
- Rijksoverheid.nl - Vragen over de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-per-onderwerp/financiele-regelingen/now)
- UWV.nl - Veelgestelde vragen Coronavirus NOW (https://www.uwv.nl/werkgevers/veelgestelde-vragen/coronavirus/detail/now)

Werkgevers in de sport
Daarnaast kunnen wij u verwijzen naar de site van Werkgevers in de sport voor veelgestelde vragen en updates over de NOW-regeling.

Meer informatie:
- FAQ voor Werkgevers in de Sport m.b.t. coronavirus (https://www.sportwerkgever.nl/cao-sport/faq-covid-19/)
- Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) (https://www.sportwerkgever.nl/cao-sport/noodmaatregel-overbrugging-voor-werkbehoud-now/)

corona-beperking-sportvisevenementen_306x306_92656 corona-beperking-sportvisevenementen_306x306_92656