Het voetbalseizoen begint weer!

SAO Apeldoorn: Spelregelwijzigingen, cursussen en meer

Onderstaand bericht namens SAO Apeldoorn:

Beste Scheidsrechterscoördinatoren en Bestuurders,

In de komende weken starten de meeste voetbalclubs weer met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. In dit nieuwe seizoen zijn er ook op het gebied van spelregels en arbitrage weer de nodige dingen te doen. Met dit bericht willen we u daar graag over informeren.

Spelregelwijzigingen

In het seizoen 2019/2020 zijn er behoorlijk wat spelregels gewijzigd. Een aantal van deze wijzigingen hebben al de nodige aandacht gekregen. Tijdens het WK voor vrouwen hebben we veel van deze wijzigingen al toegepast zien worden. Hier (http://www.sao-apeldoorn.nl/zo-haal-jij-fluitend-de-spelregeltoets/) vindt u een overzicht met alle wijzigingen en de meest recente spelregels. Handig voor uw clubscheidsrechters, maar ook voor spelers, trainers, leiders, bestuurders en natuurlijk scheidsrechterscoördinatoren.

Scheidsrechterscursus

Ook dit najaar organiseert de KNVB in samenwerking met de SAO Apeldoorn weer een cursus verenigingsscheidsrechter. Deze cursus leidt op voor het leiden voor alle wedstrijden op groot veld en staat open voor deelnemers vanaf 14 jaar. De cursisten gaan aan de slag met alle facetten van het leiden van een wedstrijd en wisselen onderling veel ervaringen uit. Tijdens de cursus fluiten ze wedstrijden bij de eigen club zodat ze het geleerde ook direct in praktijk kunnen brengen. Voor de cursus dit najaar zijn nog 11 plekken beschikbaar. Geef uw clubscheidsrechters snel op via deze link (https://knvb-digitaal.sportlink.com/activitydetails.jsp?activityid=13268364) of mail aan snezana.vujovic@knvb.nl (mailto:snezana.vujovic@knvb.nl). Mocht u vragen hebben, dan kan u deze stellen via secretaris@sao-apeldoorn.nl (mailto:secretaris@sao-apeldoorn.nl) of snezana.vujovic@knvb.nl (mailto:snezana.vujovic@knvb.nl).

Cursus voor scheidsrechtersbegeleiders

Tijdens de cursus verenigingsscheidsrechter is het belangrijk dat scheidsrechters zich goed kunnen ontwikkelen. Begeleiding speelt daarin een cruciale rol. Toch kan het best lastig zijn om een scheidsrechters goed te begeleider. Daarom organiseert de KNVB in samenwerking met SDV Barneveld een cursus scheidsrechtersbegeleider voor verenigingsscheidsrechters. Tijdens deze cursus leren cursisten in twee avonden hoe je een scheidsrechter kan helpen zich goed te ontwikkelen, onder andere door het stellen van de juiste vragen. De cursus vindt plaats bij SDV Barneveld. Inschrijven kan via deze link (https://knvb-digitaal.sportlink.com/activitydetails.jsp?activityid=13589080).

Cursus voor scheidsrechterscoördinatoren

Voor scheidsrechterscoördinatoren kan het een hele klus zijn om het arbitragebeleid van een vereniging goed op poten te zetten. Er zijn altijd veel zaken te regelen, zowel op het praktische als beleidsmatige vlak. Zijn er genoeg scheidsrechters? Zijn de materialen in orde? Is er begeleiding? Om coördinatoren hierin te ondersteunen heeft de KNVB een cursus ontwikkeld. De deelnemers leren in 4 bijeenkomsten verspreid over het seizoen om het arbitragebeleid binnen hun vereniging te ontwikkelen en te waarborgen. De cursus is wederom erg praktijkgericht. Meer informatie is hier (https://www.knvb.nl/assist/assist-scheidsrechters/opleidingen/scheidsrechtersco%C3%B6rdinator) te vinden. In het najaar vindt deze cursus plaats bij CSV ’28 in Zwolle. Inschrijven voor deze cursus kan via deze link (https://knvb-digitaal.sportlink.com/activitydetails.jsp?activityid=13524694).

Presentaties voor clubscheidsrechters

In de afgelopen seizoenen hebben we bij meerdere club presentaties gegeven voor clubscheidsrechters. Als uw club ook interesse heeft in zo’n presentatie, informeer dan via secretaris@sao-apeldoorn.nl (mailto:secretaris@sao-apeldoorn.nl) naar de mogelijkheden. Wij helpen uw scheidsrechters graag om zich verder te ontwikkelen.

Vragen?

Mocht u nog vragen hebben over een van bovenstaande onderwerpen, of andere arbitrage-gerelateerde zaken. Wij helpen u via secretaris@sao-apeldoorn.nl (mailto:secretaris@sao-apeldoorn.nl) graag verder.

Succes met de voorbereiding op het nieuwe seizoen!

Met sportieve groeten,

Jelle Besselsen
Secretaris SAO Apeldoorn