EDS subsidie aanvragen of SBOS regeling afwachten?

ingevoerd op 31-10-2018

De regeling Stimulering Bouw en Onderhoud Sportaccommodaties (SBOS) lijkt mooi omdat er maar liefst 87 miljoen euro subsidie beschikbaar komt. Dat lijkt veel maar dat is het eigenlijk niet.

De SBOS dient het btw-nadeel op te vangen dat ontstaat na de verruiming van de sportvrijstelling. Hierdoor komt het btw-aftrekrecht in veel gevallen te vervallen.

Geen vooraftrek meer

Vrijstelling van btw houdt in dat clubs over bepaalde investeringen geen btw meer hoeven te betalen. Fijn natuurlijk, maar het betekent tegelijkertijd ook dat het recht op btw vooraftrek vervalt.

De btw die aannemers in rekening brengen bij de bouw of verbouwing van een sportaccommodatie, zal dus niet meer aftrekbaar zijn. Dat is ongunstig voor organisaties die daar voorheen wel recht op hadden.

Clubs kunnen subsidie aanvragen voor accommodatiebouw, -onderhoud of de aanschaf of onderhoud van sportmaterialen. Die is 20% over de investeringssom, inclusief btw. Voor duurzaamheids- en toegankelijkheidsmaatregelen geldt een extra subsidie van 15% van de investering. Dus in totaal 35%.

 

Lees hier (https://sportzaken.pro/financiering-2/subsidies/sbos-of-eds-subsidie-aanvragen/) verder voor meer informatie.