Gratis VOG aanvraag voor vrijwilligers uitgebreid

ingevoerd op 21-08-2018

De regeling voor een gratis VOG aanvraag wordt per 1 november 2018 uitgebreid. Deze regeling zal dan ook gaan gelden voor àlle vrijwilligers die werken met mensen in een afhankelijkheidssituatie.

 

Minister Hugo de Jonge van het Ministerie van VWS, heeft uitbreiding van de gratis VOG aanvraag onlangs via een brief wereldkundig gemaakt.

Gratis VOG aanvraag

Op dit moment kunnen vrijwilligers die werken met minderjarigen of mensen met een verstandelijke beperking, gratis een VOG aanvragen. Maar als een vrijwilliger buiten deze groep valt, dan moet hij of zij voor een VOG aanvraag betalen. Dat gaat nu veranderen.

Vanaf 1 november as. kunnen alle vrijwilligers die werken met deze mensen werken, een gratis VOG aanvraag doen. Het gaat dan dus altijd om vrijwilligers die hulp of begeleiding bieden aan kwetsbare personen.

Er moet dan wel sprake zijn van situaties met een risico, zoals één-op-één huisbezoeken. Het is aan de organisaties om de mate van afhankelijkheid in een situatie rond een aanvraag aan te geven.

 

Lees hier (https://sportzaken.pro/verenigingsbestuur/vog-regeling/regeling-gratis-vog-aanvraag/) verder voor meer informatie.