Clubbestuurders moeten seksueel misbruik gaan melden

ingevoerd op 04-06-2018

Alleen clubbestuurders van een vereniging krijgen een verplichting seksueel misbruik te melden. Dat staat in het aangepaste plan van aanpak dat NOC*NSF op 14 mei aan zijn leden heeft voorgelegd.

 

Het verplicht melden van vermoedens van misbruik was een van de speerpunten van de Commissie De Vries. Deze commissie deed onderzoek naar misbruik binnen de sport.

Uitsluitend voor clubbestuurders

De commissie pleitte voor een algehele meldplicht voor de sport. Maar NOC*NSF is er nu voorstander van dat een meldplicht uitsluitend voor clubbestuurders gaat gelden. Voor anderen zoals slachtoffers, teamgenoten, ouders en stafleden wil de sportkoepel een meldverantwoordelijkheid.

Weinig doordachte aanbeveling

Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht hielp NOC*NSF met het opstellen van de nieuwe regels. “Hoewel dit voorstel een breuk betekent met de belangrijkste aanbeveling uit het rapport. kan de sportkoepel niet anders.”

“De aanbeveling was te weinig doordacht en de commissie heeft te weinig oog gehad voor de organisatiestructuur van de sport. Dit heeft de sport nu met de nieuwe regels gecorrigeerd.”

 

Lees hier (https://sportzaken.pro/verenigingsbestuur-en-advies/bestuurszaken/alleen-clubbestuurders-melden-misbruik/) verder